Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ως εμπόδιο στην ευτυχία

Συντάκτης: Flowmagazine

Τελικά, είναι τόσο δύσκολο σε αυτήν τη ζωή να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Το να έχεις αυτοεκτίμηση και αυτό-αποδοχή είναι να μπορείς εσύ, πρώτα απ’ όλους, να εκτιμάς αυτό που είσαι και αυτό που έχεις να δώσεις. Να αγαπάς και να σέβεσαι την ύπαρξή σου. Η αγάπη, η αποδοχή, η εκτίμηση προς τον εαυτό μας, αποτελούν βασικά θεμέλια της ψυχικής μας υγείας και ηρεμίας και μας βοηθούν στο να διατηρούμε σταθερές τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Είναι γεγονός ότι η εικόνα της αυτοεκτίμησής μας, χτίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής κάθε ανθρώπου. Στους πρώτους κιόλας μήνες, αν ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του παιδιού όπως ο ύπνος, το φαγητό, και πάνω από όλα η αγάπη, η τρυφερότητα και η προστασία, τότε μπαίνουν τα θεμέλια για την υγιή αυτοαντίληψη.

Αργότερα, μεγάλη σημασία έχουν η αξιολόγηση των σημαντικών ανθρώπων, γύρω μας (προπάντων δάσκαλοι και γονείς), καθώς και οι εμπειρίες από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διαμόρφωση της αυτοαντίληψης κατά την παιδική ηλικία μέσω των σημαντικών άλλων


Η αυτοεκτίμηση και η αγάπη για τον εαυτό μας είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές και την πορεία που θα ακολουθήσουμε, σε όλη μας τη ζωή.

Κατά συνέπεια, βρίσκουμε ανθρώπους με θετική αυτοαντίληψη να διαπρέπουν, να ζουν ευτυχισμένοι και πλήρεις, ενώ, αντίθετα, άνθρωποι που δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τον εαυτό τους και την αξία τους, βιώνουν διαρκώς μια αίσθηση του ανικανοποίητου.

Σήμερα, για κακή μας τύχη (ή καλύτερα, από κακή μας επιλογή), παραμελούμε τον εαυτό μας και κύριο μέλημά μας είναι να προσφέρουμε στους άλλους ικανοποίηση και να καλύπτουμε τις δικές τους ανάγκες.

Άλλα ας ξεκινήσουμε από αυτό: Αν δεν αγαπήσεις ο ίδιος τον εαυτό σου και δεν τον φροντίζεις επαρκώς, πως θα μπορέσεις να κάνεις το ίδιο για τους άλλους τίμια και αυθεντικά, χωρίς να κρατάς, μέσα σου, ”απωθημένα” από τη μη ικανοποίηση των δικών σου προτεραιοτήτων;

Αν έχουμε συναισθήματα ανεπάρκειας, τότε είναι δύσκολο (και στην πραγματικότητα δεν μπορούμε) να κάνουμε ευτυχισμένο και πλήρη κανέναν άλλον. Αν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε χρειαζόμαστε μία αλλαγή: Πρέπει πρώτα να φροντίσουμε εμάς τους ίδιους, μια έμπρακτη πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας (προτού σπεύσουμε να το κάνουμε για τους άλλους…).

Αυτή η αλλαγή, μάλιστα, περιλαμβάνει την αντικατάσταση πολλών ιδεών και αντιλήψεων που είχαμε από την οικογένειά μας και την κοινωνία.

Χρειάζεται να φτιάξουμε τον δικό μας, προσωπικό ”οδικό χάρτη”, του ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, τι πιστεύουμε, τι πρεσβεύουμε, κλπ. Κάνοντας αυτήν την αλλαγή, αρχίζουμε, σιγά σιγά, να ορίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να τον αγκαλιάζουμε, και να δεχόμαστε και τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που μπορεί να έχει. Να αγαπάμε τις ιδέες, τις αξίες και τα πιστεύω μας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα 10 βήματα προς την αυτοεκτίμηση


Ξεκινήστε από σήμερα: Είναι μια διανοητική άσκηση, ένα παιχνίδι που προάγει το πνεύμα και ακονίζει το νου! Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε, να σεβόμαστε, να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε και να συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους.

Να εξωτερικεύετε τα δυνατά σας σημεία, να φροντίζετε τον εαυτό σας, πνευματικά και σωματικά! Να ακούτε τον εαυτό σας, να τον ”αγκαλιάζετε” και να μην ξεχνάτε να χαμογελάτε περισσότερο…

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας Ψυχολόγος – healingeffect.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…